link bovenaan

Header
hockeyNews  |  KBHB  |  VHL  |  LFH
Het BeGold District programma, de opvolger van de provinciale selecties.

19/04/2017 - Het recente project BeGold District Selection van de KBHB en de twee liga’s (VHL & LFH) heeft het licht gezien in het seizoen 2015-2016. Het project heeft als voornaamste doel het opsporen en de ontwikkeling van jonge talenten. Al deze spelers, keepers, maar ook coaches en scheidsrechters, allen zien zij de kwaliteit van hun programma’s verbeteren dankzij de nauwe samenwerking die werd opgezet met het BeGold Nationaal programma.


De focus ligt bij de keepers

Niet alleen in het hockey, maar ook bij tal van andere sporten, ondervinden we maar al te vaak een tekort aan keepers bij de jongste categorieën. De ouders spelen een grote rol in dit verontrustende rapport, want voor hen, “beweegt een keeper niet voldoende op het veld en heeft het niet dezelfde sexy uitstraling als een veldspeler”. In dit BeGold District programma is het tijdperk achterhaald waar keepers alleen nog maar trainen met de rest van de ploeg. Nu is er verplicht een goalkeeper trainer die verantwoordelijk is voor de specifieke ontwikkeling van deze keepers. Het is trouwens ook een première, want voor het eerst tellen we maar liefst 48 keepers binnen de ploegen van de zes districten. Michel Kinnen, High Performance Manager van het District programma, vult verder aan : "deze specifieke trainingen zijn dit jaar reeds van start gegaan. Hierdoor wordt het mogelijk voor de keepers om hun prestaties tijdens hun gepersonaliseerde trainingen perfect op te volgen gedurende de volledige duur van het programma (vanaf het seizoen 2017-2018) en niet alleen maar tijdens het toernooi op het einde van het seizoen, zoals dit vroeger enkel het geval was. Zij worden trouwens bijgestaan door verschillende ervaren coaches die hierdoor meerdere momenten hebben om de verschillende keepers te observeren, vooraleer te kunnen beslissen wie er doorstoot in het avontuur van het BeGold Nationaal programma.”

Het mechanisme werd opgefrist

Ieder jaar worden meer dan 800 jongeren van de U13 en U14 leeftijdscategorieën door hun verschillende clubs naar de selectiedagen gestuurd die over gans België op éénzelfde dag worden georganiseerd. Het is dan aan de trainers van de 6 districten om de best mogelijke districtteams samen te stellen, die het programma zullen verder zetten met trainingen en 5 onderlinge wedstrijden over het ganse jaar en een aflsuitend toernooi op het einde van het seizoen.

De trainingen en wedstrijden worden door de stafverantwoordelijken van het nationale BeGold programma bijgewoond en overzien. Op het einde van het programma selecteren zij dan de speelsters en spelers die misschien de kans zullen krijgen om hun land te vertegenwoordigen in de U15 & U16 categorieën. Deze worden uitgenodigd voor de zomerstages tijdens de vakantie, waaruit de selectie zal groeien voor het nationale BeGold programma voor 2017 - 2018.

Van 11 provincies naar 6 districten

Om de 6 districten (3 VHL/3 LFH) samen te stellen die het ganse Belgische grondgebied vertegenwoordigen, deelt het project de clubs in volgens volgende criteria : geografische ligging, aantal U13-U14 spelsters/spelers, niveau van de clubs … De Brusselse clubs worden aan verschillende districten gelinkt.

Indeling van de 6 districten

De Belgische competitie wordt bij de sterksten van Europa gerekend en onze nationale teams zitten allemaal in de Europese top 5. Dit BeGold Districtprogramma dient om de continuïteit te garanderen en opvolging te voorzien in alle spelcompartimenten in de komende jaren.

Te onthouden data

• 23 april : specifieke trainingsdag voor de keepers van de 6 districten (9u-10u30 °2004, 11u-12u30 °2003 - Wilrijk)

• 30 april : collectieve trainingsdag per district, samen met de keepers

• 7 mei : wedstrijddag

• 27 en 28 mei : Delhaize District Tournament 2017 (St Job in 't Goor - Royal Antwerp Hockey) :

- zaterdag 27 : Boys & Girls °2004

- zondag 28 : Boys & Girls °2003

• BeGold National Camps 2017 - Datum U14 Boys & Girls (°2004) 1 en 2 juli : externaat op Beerschot 18 tot 20 augustus : externaat op Beerschot

• BeGold National Camps 2017 - Datum U15 Boys & Girls (°2003) 30 juni tot 2 juli : externaat op Beerschot 14 tot 17 augustus : internaat op ADEPS centrum Oudergem

Foto: Xavier Piron

reageer
Enkel ingelogde personen kunnen op artikels reageren
BOIC Team Belgium

BeGold logo

© 2012, website powered by ONLI   |   editors