link bovenaan

Header
hockeyNews  |  KBHB  |  VHL  |  LFH
Arbitrage in België – De programma’s 'Youth TALENTS' & 'Futop'

22/05/2017 - De Delhaize Districts Trophy vindt dit jaar plaats op 27 en 28 mei op de terreinen van RAHC (St Job in’t Goor). Tijdens dit finale toernooi komen alle beste U13 en U14 spelers en speelsters van het land aan beurt, maar het is ook de uitgelezen kans om een andere onmisbare categorie te observeren, nl. de scheidsrechters. De “Districts” zijn tevens ook de uitgelezen kans om onze Belgische beloftevolle scheidsrechters naar voren te schuiven.
Foto: Laurent Faucon


Meerdere initiatieven zijn de laatste tijd in gang gestoken om de arbitrage in onze sport te ondersteunen. Het dagdagelijks opvolgen van de scheidsrechters is zo een essentieel element voor de professionalisering van deze discipline.

De “Futop”

Drie jaar geleden is men gestart met het concept “Futop”. Idee is om een groep van 25 à 30 scheidsrechters van verschillende leeftijden te ondersteunen, deze op te leiden en deze te laten bijstaan door andere scheidsrechters of ervaren coaches. Dit initiatief is toen voorgesteld geweest door Jean-François Verpaele, een actieve coach van het scheidsrechters comité. “Dit programma biedt een echt toezicht en opvolging aan de scheidsrechters die actief zijn vanaf de jeugd divisies tot aan de Divisie 1 om zo een toekomst als topscheids uit te bouwen en zich verder te kunnen ontwikkelen.”

Om de vooropgestelde doelen te bereiken, hebben de scheidsrechters in eerste instantie een voorbereiding die start tijdens de maand augustus met een minimum quota aan wedstrijden te fluiten gedurende het seizoen. Na elke wedstrijd voorziet men een samenvatting van de prestaties om zo hun toekomstige prestaties te kunnen verbeteren. Hiernaast volgen zij op regelmatige basis een individuele coaching. Echter, het hoogtepunt van de opleiding zijn de vier à vijf thema-avonden waar alle elementen van de arbitrage worden onderzocht. Mogelijke onderwerpen zijn bv. zich positioneren in de cirkel en op het veld, de vervanging, het managen van de coaches, de analyse van de lichaamstaal… .

“Youth Talents”, de supervisie van de jonge scheidsrechters

Dankzij de positieve resultaten via het « Futop » programma, werd er dit jaar een nieuw initiatief opgezet, meer geavanceerd en gericht op de jonge scheidsrechters. Dit programma heet “Youth Talents”. Tijdens deze opleiding wordt een kleine groep van elf scheidsrechters die niet ouder zijn dan 20 jaar, bijgestaan voor een periode van twee jaar. Elke jonge scheidsrechter krijgt een persoonlijke referee uit Ere divisie/international die men een “Mentor” noemt.

Heel dit avontuur start met een eerste kennismakingsavond waar zij samen, de mentor en de jonge scheidsrechter, hun persoonlijke objectieven definiëren voor een periode van twee jaar. Een voorbeeld van zo een doelstelling voor het eerste jaar kan zijn: het niveau behalen om als scheidsrechter aanwezig te zijn tijdens de Delhaize Districts Trophy eind mei.

Deze wijze en ervaren raadgevers zetten zich in om de jonge scheidsrechter op zijn minst drie keer per jaar aan het werk te zien. Langs de andere kant zal de jonge scheidsrechter zijn/haar mentor twee maal gaan observeren op een zondag namiddag om achteraf zijn wedstrijd te analyseren en te bespreken met de scheidsrechter zelf.                                                                                                                                 

Leerlingen

Mentors

Thiala Bellemans (Fr)

Magali Sergeant

Maïté Michielsen (Nl)

Virginie Hermans

Zoé Hermans (Fr)

                       Laurine Delforge                     

Croese Tommy (Nl)

Gregory Uythenhove

Florentz Alex (Fr)

Sébastien Duterme

Hardy Corentin (Fr)

Arnaud Zimmer

Aymeric Piteus (Fr)

Deneumoustier Fred

Christophe Vekemans (Nl)

Sébastien Michielsen

Mathei Jooris (Fr)

Geoffroy van Elegen

Lucien Vanderborght (Fr)

Vincent Loos

Louis De Clercq (Fr)

Nicolas Marchant

Net zoals in het “Futop” programma past men ook hier het principe van thema-avonden toe. Deze gaan echter een stapje verder. Meerdere personen uit tal van verschillende takken van het Belgische hockey, komen hun ervaringen uitwisselen en leggen hen uit wat zij van een scheidsrechter verwachten tijdens een wedstrijd:

  • Vincent Loos (Internationale cel) – Pierre-Philippe Van Besien (Europese arbitrage),
  • Laurine Delforge (FIH “umpire of the year”, Damesfinale tijdens de Olympische Spelen van Rio 2016),
  • Jérôme Truyens (speler en kapitein van Royal Racing Club de Bruxelles, 3 OS),
  • Jean-Philippe Brulé – Simon Letchford (coaches Ere divisie)
  • Twee pedagogen voor de specifieke lessen m.b.t. de ontwikkeling van het personeel

Techniek, maar vooral ook psychologie

Voor Jean-François Verpaele is het doel duidelijk: “via het Youth Talents programma moeten alle jongeren binnen de tien jaar de graad van intarnationaal scheidsrechter behalen. Binnen de vijftien jaar hoop ik dat (op zijn minst) twee van hen op de Olympische Spelen te zien zal zijn”. Om dit te bereiken, moet het “Youth Talents” programma wel een zeer technische opleiding zijn.

Nochtans volstaat het niet om tijdens een hockey wedstrijd enkel en alleen de spelregels van buiten te kennen om een goede scheidsrechter te zijn. Het kunnen omgaan met emoties speelt ook een zeer belangrijke rol bij scheidsrechters.
Tijdens de twee jaren van opleiding, werken de jongeren met de hulp van pedagogen aan de waarden die zij wensen over te brengen en het ongepaste gedrag dat men zou moeten wegwerken op het hockeyveld.

 

Drie van deze jongeren vertrekken naar een internationaal toernooi voor U16 en U18 Girls, (Zoé Hermans) in juli naar Barcelona en (Corentin Hardy en Mathéï Jooris) op het Boys  toernooi in Nottingham in de UK.

Een positieve spiraal

Op zich verschillen de basisdoelstellingen binnen de “Youth Talents” & “Futop” programma’s, maar ze zijn ontstaan uit een gemeenschappelijk initiatief. Stap per stap wordt er toegewerkt naar de vorming van top scheidsrechters en de verhoging van de algemene kwaliteit van de arbitrage in het Belgische hockey.  Maar verget nooit: fouten maken is en blijft menselijk!

reageer
Enkel ingelogde personen kunnen op artikels reageren
© 2012, website powered by ONLI   |   editors