link bovenaan

Header
hockeyNews  |  KBHB  |  VHL  |  LFH
De exponentiŽle groei van hockey: hoe het begon

3/10/2017 - Hockey is een van de snelst groeiende sporten in België. Op vijf jaar tijd is het ledenaantal van de KBHB gestegen van 27.922 in 2012 tot 43.983 vandaag – een stijging met ruim 57,5%. Deze spectaculaire toename heeft veel te maken met de sterke resultaten van de Red Lions en Red Panthers.

Klik op Lees meer.


Tot 2007 kende hockey een min of meer normale groeikoers als sportfederatie van 5% op jaarbasis. Maar vanaf 2008 versnelt die groei duidelijk. Secretaris-generaal van de KBHB Serge Pilet wijt die versnelling aan een belangrijk sportief succes. “In 2007 hebben de Red Lions zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Peking. Het was jaren geleden dat een Belgische ploegsport dit voor elkaar had gekregen. Het leidde tot een geweldige boost voor de hockeysport, niet in het minst via een sterke toename van de media-aandacht.” Daarbij nam de KBHB bewust het besluit zich meer kandidaat te stellen voor de organisatie van internationale toernooien. Zo was België gastheer van 7 internationale landencompetities sinds 2007, zoals de Champions Challenge (2007) en het EK heren en dames (2013) in Boom, het EK U18 jongens en meisjes (2009) in Nijvel, het Olympisch kwalificatietoernooi voor dames (2012) in Kontich en de halve finales van de World League voor heren (2015) en dames (2015 en 2017) in Brasschaat en Brussel.

Deze kwalificatie voor Peking was het resultaat van een combinatie van twee factoren. Bij zijn aanstelling als voorzitter van de KBHB in 2005 stelt ex-international Marc Coudron een nieuwe technische directeur aan die tegelijkertijd hoofdverantwoordelijke werd voor High Performance: Bert Wentink. Als voormalig coach van onder andere de Nederlandse damesploeg en van Dragons brengt Wentink een schat aan ervaring bij de KBHB binnen. “Combineer Wentinks inzichten met de generatie van toptalenten als John-John Dohmen die het Belgisch hockey toen rijk was, en je hebt het recept voor het succesverhaal dat intussen de Belgische grenzen ver overstijgt,” vervolgt Pilet. Inderdaad, in 2004 werden de Belgische U16-jongens Europees kampioen. Deze jeugd groeide door en werd tegelijkertijd het voorbeeld voor daaropvolgende groepen.

Wentink zet in op professionalisering en jeugdwerking. Hij had al lang door dat er in België veel onontgonnen talent rondliep. Hij begint vanaf de basis: clubs vaardigen hun beste jeugdspelers af naar hun district, waarna een bijkomende selectie leidt tot de samenstelling van nationale jeugdploegen. “En bij die eerste selectie ligt een van de grote uitdagingen van de huidige ledenexplosie,” voegt Pilet eraan toe. “Topsport begint bij de basis. We dringen er heel sterk bij de clubs op aan om goed opgeleide trainers in te zetten. Met de hulp van Sport Vlaanderen en Adeps hebben we al grote stappen gedaan, maar op dit onderdeel kunnen we nog grote vooruitgang boeken.” Een ambitieuze uitspraak wanneer je de Belgische ledenaantallen en resultaten anno 2017 vergelijkt met pakweg Nederland, goed voor 250.000 KNHB-spelers.

De kwalificatie voor Peking en stijgende media-aandacht maakt de KBHB een veel aantrekkelijkere bond voor sponsors. Tegelijkertijd kwam de hockeybond ook in aanmerking voor hogere subsidies van de overheden. “Waar leden van de nationale ploeg vroeger rond hun 23ste wegens financiële redenen moesten afhaken, zien we nu dat we hen dankzij onze sterkere financiële situatie in staat kunnen stellen om volop in te zetten op hockey en hun professionele loopbaan te laten wachten.” De bijkomende middelen, dankzij onze stakeholders (het BOIC, Adeps en Sport Vlaanderen), zorgen er ook voor dat de staf uitgebreider en professioneler is, dat er internationale stages georganiseerd kunnen worden en algemeen dat spelers meer beschikbaar zijn in nationaal verband.

Pilet is optimistisch voor de toekomst: “We voelen ons gesterkt door onze jeugdploegen, waar we nu de resultaten zien van jarenlange investeringen in professionele en kwalitatief hoogstaande structuren.” Het zijn inderdaad niet alleen de Red Lions en Red Panthers die internationaal topprestaties afleveren. De jeugdploegen vanaf U14 doen het uitstekend op Europees en wereldniveau. Het recentste bewijs hiervan was de finale van de Young Red Lions en Young Red Panthers (U21) op het EK in Valencia eerder dit jaar.

Volgende aflevering: de groei van hockey op clubniveau: opportuniteiten en uitdagingen

reageer
Enkel ingelogde personen kunnen op artikels reageren
© 2012, website powered by ONLI   |   editors