link bovenaan

Header
hockeyNews  |  KBHB  |  VHL  |  LFH
World League Finale 2017 - Red Lions ook een pak te sterk voor Nederland

5/12/2017 - Op de World League Finale in India hebben de Red Lions ook hun derde poulewedstrijd overtuigend gewonnen. Kersvers Europees kampioen Nederland werd met een droge 3-0 terug naar hun hotel gestuurd. En deze sccore had nog een stuk groter kunnen zijn, indien de Belgen nog iets accurater waren geweest in de afwerking. Maar er zit duidelijk groei in deze groep op dit prestigieus toernooi.

Foto's: PHDPH.com


BELGIË 3 v 0 NEDERLAND

België: Boccard, Briels (C), Dohmen, Keusters, Luypaert, Stockbroekx, Thiéry, Vanasch (GK), van Aubel, Van Doren, Wegnez; bank: Gucassoff (GK),  Boon, Charlier, De Kerpel, De Sloover, Dockier, Kina.

Nederland
: Algera, Baart, Bakker, Brinkman, De Mol, Havenga, Kellerman, Kemperman, Schuurman, van Ass (C), van der Ven (GK) ; bank: Balk, Pruijser, van Dam, Verga, Wortelboer

Scheidsrechters: Shaikh (IND) & Barstow (ENG)
Goals: Luypaert (19’ – PC), Luypaert (30’ – PC), Boon (30’ – PC)
Groene kaarten: Wegnez, Verga


>>>Alle foto's


Deze heruitgave van de Europese finale van vorige zomer had maar weinig gemeen met de wedstrijd van een paar maanden geleden in Amstelveen. Gezien het format waar alle teams de kwartfinales spelen, ontbrak het deze wedstrijd toch wat aan spankracht. Daarenboven treden de Nederlanders op dit toernooi aan met een sterk verjongd elftal en moesten ze ook nog eens strafcornerspecialist van der Weerden (blessure aan de voet) en doelman Blaak (ziek) missen.

Maar ook de Belgen missen hier in India een paar sterkhouders: Felix Denayer is in België gebleven om te trouwen (veel geluk Flex!), Simon Gougnard blesseerde zich net voor de afreis naar Bhubaneswar en Tanguy Cosyns is bijna aan het einde van een lange revalidatieperiode.

Maar dat was de Belgen niet aan te zien. In het eerste kwart ging het eerst nog redelijk gelijk op, met toch wel al een pak meer cirkelpenetraties voor de Red Lions. Maar dan al voelde je dat Oranje momenteel nog geen goed geoliede machine is. In het tweede kwart werd het verschil nog een pak duidelijker, met een Belgisch middenveld dat oppermachtig werd en een oersterke verdediging. En het jong Belgisch geweld (Arthur De Sloover, Victor Wegnez, Antoine Kina en Nicolas De Kerpel) moest absoluut niet onderdoen voor de 'routiniers'.

Met een Loïck Luypaert in bloedvorm op PC moest het talrijk opgekomen Indische publiek niet lang wachten alvorens de score opener te zien. Bij de tweede corner voor België (19e min) mikte de verdediger van Braxgata zijn sleep keihard voorbij de jonge Nederlandse doelman (1-0). Dit was meteen al zijn vijfde doelpunt van het toernooi in minder dan 3 wedstrijden. De Red Lions waren niet meer van de bal te zetten. Manu Stockbroecx en Victor Wegnez regeerden op het middenveld en deden de Nederlanders achter de bal aan hollen. En achteraan vormden de twee Arthurs een duo van wereldklasse. Het was mooi om zien hoe ijzig kalm ze bleven aan de bal en steeds heel zorgvuldig uitverdedigden. In de allerlaatste minuut van het tweede kwart volgde al PC nummer vijf voor de Belgen. En Loïck "who else" Luypaert vond de tijd rijp om een zesde roos te planten net voor de rust (2-0).

De Red Lions stonden na de pauze als eersten op het veld en leken snel opnieuw de machine op gang te willen trekken. In de 32e minuut was het de beurt aan Tom Boon om te tonen dat ook hij nog steeds een strafcornerspecialist is. Met een harde sleep in het dak van het doel zette hij de 3-0 op het bord. Aan de andere kant gaven 3 PC's geen resultaat, mede dankzij een opnieuw alerte Vincent Vanasch. Ondertussen was de bal nog steeds even ongrijpbaar voor de zoekende Nederlanders en toonden de Belgen nog steeds een enorme vechtlust en team spirit.

In het vierde kwart kwam er dan toch meer druk van de Hollandse aanval, maar onze verdediging gaf geen krimp. Er viel wel een doelpunt voor Nederland in de 49e minuut op de vierde PC voor Oranje, maar deze werd door de videoref afgekeurd, omdat de bal de cirkel niet uit kwam bij het aangeven. Aan de overkant was Amaury Keusters tweemaal gevaarlijk. Eerst met een hard backhand schot over, nadien met een cirkelpenetratie waarbij hij foutief werd afgestopt door een Nederlandse verdediger. Een penalty stroke was de logische beslissing. Tijd voor Luypaert om zijn doelpuntensaldo nog wat aan te dikken .. maar hij mikte net naast. Nederland bleef nog wat aandringen en ook de Belgen kregen nog wat kansen, maar de score bleef onveranderd tot het einde: 3-0. Enig minpunt: er werd geen enkele 'field goal' gescoord, ondanks de vele gecreëerde kansen. Zeker een werkpunt!

Dankzij deze derde overwinning op rij eindigen de Red Lions onbetwist bovenaan groep A. Dit wil zeggen dat ze in de kwartfinales tegen de laatste uit groep B uitkomen. En dat is India geworden. De belangrijkste wedstrijd van het toernooi zal voor de Belgen - na de Europese finale - opnieuw tegen het gastland zijn, opnieuw in een overvol stadion dat volledig achter zijn thuisploeg zal staan. Tijd om te laten zien dat er werd bijgeleerd na de verloren finale in Amstelveen ... BEL-IND op woensdag 6/12 om 15u Belgische tijd. Lieve Sint, een halve finale graag!


Thomas Briels: "We zijn erin geslaagd om de wedstrijd te spelen die we voor ogen hadden, door de bal goed in de ploeg te houden. We wilden wat krachten sparen met het oog op de kwartfinales. Onze strafcorner liep weer gesmeerd tegen de Nederlanders, maar we hadden wat meer realisme mogen tonen in de zone van de waarheid, want we hebben enorm veel kansen gecreëerd. Ik vind dat we op ons gewenste niveau staan na drie wedstrijden. Iedereen voelt zich goed. We moesten de automatismen terugvinden en ons systeem goed afstellen. Dit is nu gelukt. Tijd nu voor de kwartfinale, met een duel tegen India. Dit is de wedstrijd waar we vooraf allen op hoopten. India thuis bekampen, dat heeft altijd iets mytisch. We weten wat we mogen verwachten. We zullen het slim moeten spelen. Het wordt een echt gevecht. En we zullen geduldig moeten zijn. Indien we als eersten kunnen scoren, zal ons dit wat meer ruimte geven. Dit wordt al onze vierde wedstrijd in vijf dagen. We zullen goed moeten rusten om deze kwartfinale fris te kunnen aanvatten."

John-John Dohmen
: "Dit was een wedstrijd zonder echte inzet. We hebben dus zonder druk kunnen spelen en zijn steeds heel kalm en gecontroleerd blijven spelen. En onze tegenstanders hebben geen vuist kunnen maken. We dachten vooral ook aan de wedstrijd van morgen (woensdag). Het goede nieuws is dat we niet te vermoeid zijn. Zij hebben de zone gespeeld en dat kwam ons goed uit. Op het middenveld was dit ongetwijfeld onze beste prestatie tot nu toe in dit toernooi. We hebben goede vorderingen gemaakt in balbezit. Maar tegen India begint alles terug van nul. Een nieuwe competitie gaat nu van start. De voorbereiding zal heel kort zijn. En t.o.v. van onze tegenstander hebben we een groot nadeel. Maar hier moeten we mee leven. Onze toekomstige tegenstander is heel gevaarlijk in de tegenaanval en kan boven zichzelf uitstijgen als het voor eigen publiek speelt. India heeft een paar heel opportunistische en enthousiaste spelers. Maar indien we agressief en fysiek sterk voor de dag kunnen komen en indien we de bal opnieuw goed in het team kunnen houden, zullen we hen pijn kunnen doen."  

Gauthier Boccard: "We waren er echt op gebrand om als eerste van de poule te eindigen, zonder een punt te verliezen. Het was heel belangrijk voor de groep om deze, nochtans inzetloze, wedstrijd te winnen. Het was een goede test na de verschillende toernooien waar we uiteindelijk die laatste poulewedstrijd zonder inzet niet konden winnen, zowel op de Spelen als op de World League in Zuid-Afrika en ook op het laatste EK. Een goede test om te zien of we gegroeid zijn. De verdediging staat goed sinds de start van het toernooi. Ons grote voordeel is dat we die zoneverdediging al verschillende jaren onder de knie hebben. Op tactisch vlak staat alles goed op punt. Tussen de eerste en deze derde wedstrijd was er een duidelijk positieve evolutie. We krijgen nu inderdaad maar een heel korte voorbereiding op deze kwartfinale. Maar dat zal ons niet benadelen. We zijn één van de meest complete teams ter wereld. We zullen er staan voor dat duel tegen India. We zullen het spel moeten maken. Maar indien we fysieke impact kunnen brengen en ritme aan de bal, kunnen we met onze kwaliteiten om het even welke ploeg verslaan."

Samenvatting:
reageer
Enkel ingelogde personen kunnen op artikels reageren
© 2012, website powered by ONLI   |   editors